Hoe onderhoud ik mijn planten?

Dit is een goede maar ook complexe vraag. Onderhoud omhelst in het geval van beplanting namelijk een boel onderdelen. Te beginnen met de juiste locatie waar de plant wordt neergezet, maar dan begint het onderhouden pas.

Waar zet ik mijn planten neer?

Met het plaatsen van de planten dient rekening mee te worden gehouden of er zonlicht bij deze plaats kan komen. Sommige planten, zoals Wolfsmelk, Daglelie en Yucca kunnen zonlicht erg goed verdragen. Andere planten zoals Tongvaren, Bedstro en Vingerhoedskruid gedijen juist beter in de schaduw.

De onderverdeling die we bij planten veel zien”

  • Zonnig
  • Halfschaduw
  • Schaduw 

Voor zonnig geldt hoe meer zon, hoe beter. Dit heeft in veel gevallen te maken met de vruchten die aan de planten hangen. Deze hebben belang bij veel zon, dan groeien deze beter. Als het gaat om eetbare producten, zoals tomaten, dan heeft het ook positieve gevolgen voor de smaak. De term zonnig wordt gebruikt als de planten op zijn minst circa 6 uur in de zon staan. Dit kan over de hele dag worden verdeeld, het meest aannemelijk is dat de plant aan één stuk door in de volle zon staat. Liefst met de namiddag erbij, deze uren zijn het warmst.

Voor halfschaduw geldt dat de zon tot het middaguur ongeveer op de planten schijnt. Of pas vanaf een uur of 3/4 totdat de zon onder gaat. De reden hiervoor is vaak dat de bladeren van deze planten te gevoelig zijn voor zonlicht. Wanneer deze groot zijn vangen ze te veel warmte en drogen ze uit. Hetzelfde geldt voor zachte en/of glanzende bladeren, welke door hun structuur gevoelig zijn voor zonlicht.

Voor schaduw geldt dat er in de zomer minder dan 3 uur per dag schijnt of dat het zonlicht wordt gefilterd door bomen en/of struiken. Soms is er natuurlijk ook weinig aan te doen, er zijn immers dagen dat de zon gewoon niet schijnt. In het geval van vruchten die moeten groeien, is schaduw niet onoverkomelijk. Het heeft alleen gevolgen voor de snelheid van de rijping en de vruchten worden minder zoet. Dit komt doordat het minder weelderig groei dan in de volle zon.

onderhoud beplanting

Hoe vaak moet ik mijn planten water geven?

Het geven wat water is de bekendste vorm van onderhoud bij beplanting. En tegelijk essentieel voor het leven van de plant. Een plant is een levend organisme en heeft voedingsstoffen nodig. Deze voedingsstoffen worden opgenomen via water, wat zijn weg omhoog vindt via de wortels in de bodem. Maar hoe vaak geef ik mijn plant nu water? Dat is afhankelijk van de soort beplanting en de snelheid van het hechtingsproces van de plant.

Eenjarige planten

Eenjarige planten zijn gevoelig en zijn gebaat bij goed gedraineerde potten en bakken. Dit is vrij eenvoudig te constateren door te voelen of de grond iets onder de oppervlakte al droog aanvoelt. Als dat het geval is, moet er water bij.

Anderzijds is het wel belangrijk dat overtollig water wegloopt, dit kan worden gestimuleerd met potscherven en/of hydrokorrels.

Vaste planten

Vaste planten kun je dagelijks besproeien, totdat de grond bij de wortels goed nat is geworden. Dit is meestal na een uur of iets langer. Wanneer een plant pas in ingeplant, zal er de eerste weken extra gesproeid moeten worden. Dit stimuleert de beworteling, de plant moet nog hechten aan de grond.

Heesters en struiken

Heesters en struiken zijn waarbij meerdere takken uit de grond komen zijn gebaat bij vochtige grond waardoor de wortelkluit zich goed vol kan zuigen. Extra water geven is bij bladhoudende heesters in de winter niet nodig, in de zomer en het voorjaar daarentegen is wekelijks water geven wel nodig. Met droog weer goed sproeien. Pas wel op dat je niet de bladeren meeneemt met het sproeien, deze lopen schimmelinfecties op als ze te lang nat blijven. 

Om ervoor te zorgen dat alle wortels water krijgen en niet alleen de bovenste wortels, kun je ervoor kiezen om een geultje te graven rondom de wortels. Zo zakt het water verder de grond in en wordt niet alles opgevangen door de wortels die aan de oppervlakte liggen.

Het bewateren van de beplanting is natuurlijk ook afhankelijk van de grond waar de beplating in staat. Bij grove zandgrond bijvoorbeeld, is er eerder risico op uitdroging dan op vaste kleigrond. Hier kun je de hoeveelheid water op aanpassen. Als het gaat om grote hoeveelheden beplanting, dan kunt u een eventueel beregeningssysteem hier ook op afstemmen.

Hoe vaak moet ik mijn planten bemesten?

Bemesting is samen met het geven van water van levensbelang voor de beplanting. Maar niet alleen voor planten, ook bij bomen en planten is het van levensbelang.

Net als bij alle andere levende organismen, zoals mensen, is het van belang om een uitgebalanceerd dieet te hebben. Bij planten is dit niet anders, er zijn vijf elementen die middels (kunst)meststoffen aan planten gegeven kunnen worden:

  • Kalium zorgt voor een goede opname van water en de verdamping van water. Bovendien draagt het bij aan de stevigheid van de plant.
  • Stikstof zorgt voor een gezonde groei en een groene kleur van de plant.
  • Magnesium draagt bij aan het bladgroen en ook aan de stevigheid van de plant en bladeren.
  • Calcium regelt de wateropname en daarnaast wordt de stevigheid van de celwand hierdoor ook bepaald.
  • Fosfor zorgt voor de vorming van gezonde wortels en bevordert de bloei van de plant. Ook bevordert het de rijping van de zaden.

Het moment van bemesten laat je afhangen van het moment wanneer de beplanting bloeit. Meestal is dat omstreeks maart/april, op dit moment zijn de elementen in de (kunst)mest het hardst nodig. Ongeveer 90 dagen later kun je ervoor kiezen om de beplanting nog een keer te bemesten.

Het bemesten van je planten is puur als ondersteuning bedoeld. Afhankelijk van de grondsoort kun je bepalen hoeveel mest je strooit. Zo heb je heel compacte grond als kleigrond, wat heel goed water en mest vasthoudt. Daarentegen is het wel lastig te bewerken door z’n dichtheid.

Anderzijds heb je zandgrond wat juist heel goed voedingsstoffen en water doorlaat. Daar komt dan wel bij dat het ook gemakkelijker wegspoelt. Voorkom dat je te veel mest gebruikt, hierdoor verzwakken de planten juist. Bovendien spoelt de overtollige mest weg en vervuilt dit het grond- en oppervlaktewater.

 

onderhoud beplanting

Beplanting kopen in Friesland

Bent u benieuwd naar het assortiment van GreenSales Balk? U kunt langs komen bij ons op het terrein en ter plaatse besluiten welke beplanting u zou willen hebben. Het terrein is in totaal ongeveer 40.000 vierkante meter groot, één grote inspiratiebron. Ons groencentrum beslaat ongeveer 6.000 vierkante meter, de rest van de ruimte gebruiken wij als kwekerij. Op het hele terrein kunnen we u voorzien van informatie en advies over de beplanting waar u naar op zoek bent. 

GreenSales Balk is gevestigd aan Tsjerkepaed 2, 8571 RS in Harich (Friesland). Omliggend liggen dorpen als Emmeloord, Lemmer, Sloten, Sint Nicolaasga, Workum, Makkum, Joure, Heerenveen, Sneek en Bolsward.

 

Neem contact op