Bij de aanschaf van planten zijn er een paar zaken om rekening mee te houden. In dit artikel gaan we in op de verschillende manieren om de tuin te voorzien van beplanting, welke soorten beplanting er zijn, wat de eigenschappen van planten zijn, waar je beplanting kunt kopen, maar ook op welke manier je planten bestellen kunt.
Ideeën voor beplanting in de tuin
Het makkelijkst is natuurlijk om iemand in te huren die uw volledige tuin klaarmaakt en voorziet van alle beplanting die u mooi vindt. Een hovenier zou zich helemaal kunnen uitleven en u van A tot Z informeren over wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot beplanting.
U kunt er ook zelf mee aan de slag gaan en gaandeweg ontdekken wat u mooi vindt. Denk bijvoorbeeld aan de plaatsing van de planten:
- Beplanting op maaihoogte vlak naast de bestrating
- Planten gebundeld in een aparte plantenbak
- Beplanting op een rij in een verhoogde plantenbak langs de schutting (of andere erfafscheiding)
- Planten vlak voor het huis, ter decoratie van de entree
- Beplanting achter het huis, ter verfraaiing van de achtertuin
- Beplanting aan hekken in hangende bakken of potjes
- Beplanting op tafel in potjes of bakjes
Welke plant eigenschappen zijn er?
Als het om beplanting gaat is er voor iedereen wel wat geschikt. Er zijn een boel eigenschappen die maken of een plantsoort geschikt is voor iemand of niet.
Plantengroep
De plantengroep is natuurlijk belangrijk. Van sierheesters tot coniferen en van hagen tot waterplanten, ze hebben allemaal hun eigenschappen. Ben je bijvoorbeeld gek op tuinieren en onderhouden van beplanting? Kijk dan eens naar beplanting waar je over het algemeen veel aandacht aan moet besteden door water te geven of geregeld te snoeien. Daar tegenover staan juist weer plantengroepen die over het algemeen minder onderhoud nodig hebben, zoals de grotere planten of misschien zelfs complete bomen.
Bloeikleur
De bloeikleur is natuurlijk van belang als je kijkt wat er wordt beoogd in de tuin. Wil je een tuin met allerlei verschillende kleuren? Of juist eenduidig alles wit, blauw of roze?
Meerkleurige planten
Er zijn ook meerkleurige planten, zoals bijvoorbeeld de Beemdkroon, maar ook de Sleutelbloem en de Zwarte nieswortel. Dit zorgt voor meer variatie in kleur, maar ook een wat speelser uiterlijk in de tuin.
Bladkleur
Verder is de bladkleur is net als de bloeikleur van belang. De meeste beplanting heeft groene bladeren, maar er zijn ook planten met allerlei uiteenlopende bladkleuren. Denk bijvoorbeeld aan de Hartlelie of Donkerbladig kruiskruid.
Winterhardheid
Winterhardheid is een erg belangrijke eigenschap van een plant als je zeker wilt weten of deze na de winter weer groter en krachtiger terugkomen. Deze planten kunnen zowel groenblijvend zijn als bladverliezend. Groenblijvende planten behouden hun groene kleur ook in de winter, waardoor de tuin ook in de winter net een beetje extra sfeer heeft. Voorbeelden hiervan zijn het purperklokje en de kerstroos.
Bladverliezende tuinplanten
De bladverliezende planten daarentegen verliezen hun bladeren en trekken zich ondergrond terug tegen de kou. De bladeren die ze laten vallen dienen ook ter bescherming tegen de kou, in het voorjaar komen ze weer als herboren tevoorschijn.
Standplaats
Standplaats van de beplanting. Dit is bepalend voor de groei van de beplanting. De ene plant groeit het best in de volle zon, de ander heeft behoefte aan een beetje zon of zelfs nagenoeg geen zon.
Grondsoort
De grondsoort is natuurlijk essentieel om mee te nemen in de overweging. Iedere soort beplanting heeft behoefte aan een bepaald soort grond. De meest gangbare grondsoorten:
Kleigrond
Kleigrond heeft een vaste en vochtige structuur, daarom moet het ieder najaar wel omgespit worden. Schoffelen in het voorjaar en de zomer is noodzakelijk, zo komt er beter zuurstof bij. Het houdt goed water vast, maar laat in extreem natte periodes ook moeilijk water door waardoor het weleens blijft staan.
Zandgrond
Zandgrond is licht van kleur en bestaat uit grote delen die op elkaar zijn gestapeld. Door deze structuur is er nooit een gebrek aan zuurstof, daarentegen is de grond wel gauw te droog. Om dit te beheren is het verstandig om tijdens droge periodes geregeld water te geven en te bemesten, aangezien dit met het water ook wegspoelt.
Veengrond
Veengrond is een mengsel van aarde met (half) verteerde plantenresten. De zuurgraad van veengrond is vaak laag, maar het houdt voedingsstoffen vrij gemakkelijk vast. Soms is de grondwaterstand wel vrij hoog, een oplossing hiervoor is door het op een klein bergje te zetten.
Soorten tuin beplanting | Verschillende tuinplanten
De bovenstaande eigenschappen zijn een goede manier om te filteren voor welke beplanting je kan kiezen. Als we de beplanting zouden moeten onderverdelen in categorieën kunnen we dat als volgt doen:
Bladhoudende beplanting
Deze beplanting behoudt, zoals de naam zegt, de bladeren. Ook in de winter, wanneer andere planten hun blad verliezen. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld ook in de winter een dichte haag en/of een kleurtje in de tuin wilt hebben.
Bladverliezende beplanting
Bladverliezende beplanting. Deze beplanting verliest in een bepaald jaargetijde de bladeren. Maar wanneer er wel bladeren aan zitten, zijn dit de meest in het oog springende kleuren. Denk bijvoorbeeld aan opvallende blauwe, paarse en roze kleuren.
Bloembollen
Voor een schitterende bloementuin zal je tijdig bloembollen moeten planten, deze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en kleuren.
Bonsai
Deze soort heeft de naam te danken aan de methode en techniek hoe een kleine plant of boom kan worden gekweekt, met als gevolg dat er een grote, volwassen en oude boom ontstaat.
Bosplantsoen
Dit zijn vooral planten die weinig onderhoud vergen. Deze komen van nature veel voor in Nederland. Met bosplantsoen wordt bedoeld dat deze niet in een pot of met een kluit worden geleverd.
Coniferen
Dit zijn mooie wintergroene en winterharde struiken die goed kunnen dienen als erfafscheiding. Vooral omdat ze het hele jaar door een mooie dichte haag vormen.
Fruitbomen
Bomen met fruit eraan, een mooi gezicht en nog lekker ook. Bij voldoende zonlicht rijpt het fruit goed en is het vol van smaak.
Groot groen
Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld klimop, spierstruik en dwergmispel.
Hebe's
Hebe’s. Ook wel veronicastruik genoemd. Ideaal als bodembedekker en heeft weinig onderhoud nodig. Heeft zich in de loop van de tijd weten aan te passen aan meerdere klimaten.
Heidesoorten
Heidesoorten en hun familie houden van zure grond. Veengrond leent zich hier goed voor. Door tuinturf door de bovenlaag te werken, kan de grond zuurder worden gemaakt.
Italiaanse beplanting.
Uiterst geschikt om een Italiaans sfeertje te scheppen in de tuin. Denk aan olijfwilg, liguster en laurier.
Kant- en klaar hagen
Kant- en klaar hagen. Dit is misschien wel de snelste manier om een afscheiding te vormen in een tuin. In plaats van losse bomen, struikjes of plantjes in één keer een complete haag.
Klimplanten
Ideaal als versiering van een boog of pergola. Er zijn winterharde, groenblijvende en rankende klimplanten verkrijgbaar.
Deze zijn geschikt om langs een weg of oprijlaan te zetten. Dit kan in groepsverband, maar ook solitair. Daarnaast verkleuren deze bomen prachtig in de herfst, maar zijn ze ook wintergroen verkrijgbaar.
Rhododendrons/Azalea’s.
Deze planten houden van een humusrijke zure bodem en wortelen vrij oppervlakkig.
Rozen
Zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren en vrolijken derhalve de tuin mooi op. De meest bekende zijn de struikrozen.
Solitairen
Dit zijn wat hogere vaste planten die niet in groepen staan. Hebben dus niet andere planten nodig als beschutting.
Stammen
Stammen =< 1,50 meter. Onder andere sierappel en moeraseik.
Vaste planten
Vaste planten. Deze planten zijn vaak meerjarig. In het voorjaar komen ze tot leven, in het najaar sterven ze. Voor de inrichting van een kleurrijke tuin kunnen vaste planten goed van pas komen. Ze variëren veel in kleur, vorm, groeihoogtes en bloeitijden.
Bamboe en siergrassen.
Voor een natuurlijke uitstraling van uw natuurlijke of landelijke tuin kan u prima siergrassen en bamboe inzetten. Deze kunnen onder andere dienen als bodembedekker en als solitair.
Waterplanten
De juiste waterplanten dragen bij aan een gezonde en florerende vijver. De natuurlijke balans kan zo worden gewaarborgd.
Beplanting kopen in Friesland
Bent u benieuwd naar het assortiment van GreenSales Balk? U kunt langs komen bij ons op het terrein en ter plaatse besluiten welke beplanting u zou willen hebben. Het terrein is in totaal ongeveer 40.000 vierkante meter groot, één grote inspiratiebron. Ons groencentrum beslaat ongeveer 6.000 vierkante meter, de rest van de ruimte gebruiken wij als kwekerij. Op het hele terrein kunnen we u voorzien van informatie en advies over de beplanting waar u naar op zoek bent.
GreenSales Balk is gevestigd aan Tsjerkepaed 2, 8571 RS in Harich (Friesland). Omliggend liggen dorpen als Emmeloord, Lemmer, Sloten, Sint Nicolaasga, Workum, Makkum, Joure, Heerenveen, Sneek en Bolsward.
Stel je vraag!
In ons tuincentrum staat ons deskundige personeel voor u klaar. Zij voorzien u graag van advies als het gaat om bomen, planten en al ons tuinmateriaal. Als u vragen heeft of meer informatie wilt over ons tuincentrum of onze kwekerij, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.